De rijke geschiedenis van Hoofdstraat 20, Noordwijk aan Zee

Hoofdstraat 20 het kraakpand

Het adres Hoofdstraat 20 in Noordwijk aan Zee is een plek met een rijke geschiedenis. Het is oorspronkelijk gebouwd als boerderij in het jaar 1694, maar heeft in de afgelopen eeuwen verschillende gedaantewisselingen ondergaan. Van een heren kledingzaak tot een snoepwinkel en nu de locatie van Het Kraakpand, dit pand heeft vele verhalen te vertellen. Hieronder lees je meer over de geschiedenis van deze unieke locatie.

De geschiedenis van Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee is een kustplaats in de provincie Zuid-Holland, gelegen aan de Noordzeekust. Het gebied waar Noordwijk aan Zee nu ligt, was al bewoond in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was het een belangrijke plaats voor de visserij en later ook voor de bloembollenteelt. In de 19e eeuw werd Noordwijk aan Zee een populaire badplaats en ontstonden er diverse hotels en villa’s.

Na de Tweede Wereld oorlog groeide de badplaats uit tot een populaire toeristische bestemming, met name onder Nederlanders en Duitsers. In de jaren ’60 en ’70 werden er veel nieuwe hotels en vakantieparken gebouwd. In de jaren ’90 werd Noordwijk aan Zee steeds meer een congres- en evenementenlocatie, en in de 21e eeuw is het nog steeds een populaire badplaats en toeristische bestemming.

De oorspronkelijke boerderij

Hoofdstraat 20 werd in 1694 gebouwd als boerderij. Destijds was het een van de weinige gebouwen in Noordwijk aan Zee. Het pand werd gebruikt om gewassen te verbouwen en dieren te fokken voor voedsel en melkproductie. De boerderij heeft de tand des tijds doorstaan en is nu een van de oudste gebouwen in de stad.

De heren kledingzaak

In de jaren ’50 en ’60 werd Hoofdstraat 20 omgebouwd tot een heren kledingzaak. Mannen kwamen hier om zich te kleden in de nieuwste stijlen en trends van die tijd. Het pand onderging een complete renovatie en kreeg een nieuwe indeling om de nieuwe functie mogelijk te maken.

De snoepwinkel

In de jaren ’70 en ’80 werd de kledingzaak vervangen door een snoepwinkel. Kinderen kwamen van heinde en verre om hier hun favoriete snoepgoed te kopen. Het interieur van het pand werd opnieuw aangepast om de snoepwinkel te huisvesten.

Het Kraakpand

In 2023 werd het pand omgebouwd tot de huidige creatieve ruimte, Het Kraakpand. De eigenaren hebben zorgvuldig rekening gehouden met de historische kenmerken van het pand en deze gecombineerd met moderne elementen om een unieke en inspirerende ruimte te creëren. Bezoekers kunnen nu genieten van de geschiedenis van het pand terwijl ze hun creatieve projecten ontwikkelen en uitvoeren.

Conclusie:

Hoofdstraat 20 in Noordwijk aan Zee heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Het pand is in de afgelopen eeuwen getransformeerd van boerderij naar heren kledingzaak, snoepwinkel en nu creatieve ruimte. Met elke transformatie heeft het pand nieuwe verhalen te vertellen en nieuwe functies gehad die belangrijk waren voor de lokale gemeenschap. Het Kraakpand is nu de nieuwste functie van dit historische pand en zal ongetwijfeld bijdragen aan de geschiedenis van deze bijzondere locatie.

Kom jouw sessie doen in het meest legitieme kraakpand van Nederland